Szemétszedés 2018

2018. október 27.-én népes tömeg gyűlt össze a dunaalmási Öregmalom kapujánál. Segítőszándék hozta őket szombat reggel a Duna-partra, hogy önkéntes szemétszedéssel járuljanak hozzá a Duna - parti terület és a falu szebbé tételéhez.

A Duna extrém alacsony vízállása vonzza a „látogatókat”, akik ámulva nézik a kopár folyópartot, sokszor azonban szemetet hagynak maguk után. Hiába van kihelyezett szemétgyűjtő az Öregmalom Pagonyban, ha a parti sütögetés után, a hevenyészve összegyűjtött szemetet csak a tűzrakóban hagyják, ahonnan könnyen elhordja a szél. Ez sajnos szinte mindennapos probléma egy-egy különösen meleg szabadnap, vagy hosszúhétvége után. Előfordul azonban olyan eset is, amikor a kommunális hulladék végzi a part-menti füves területen „elhagyva”. Ha ez a szemét nem kerül összegyűjtésre, akkor egy árhullámmal a Dunába kerülhet.

Az előző évhez hasonlóan Vidovszky Ferenc a Dunaalmásért Alalpítvány kurátorának köszöntő szavai és feladat ismertetése után csoportokra oszlottunk, és így álltunk neki a „falu takarításnak”. Egy délelőtt alatt sikerült jelentős mennyiségű hulladékot összeszedni, több területen is a helyszínen kellett hagyni a megtelt zsákokat, mert nem tudtuk visszahordani a kiindulási ponthoz.

Szárazlábon jutottunk át a part mentén a Szigetre, onnan a Kikötőig, majd a Református templom mellett vissza az Almási utcára. A másik irányban a Lovardáig és a volt kőfragaó telepig, illetve Tata felé a homokbányáig sikerült eljutnunk és megtisztítanunk a területeket.

A szemét elszállításában segítségünkre volt a Vertikál Zrt, illetve Dunaalmás Község Önkormányzata – köszönet Fürst Péter falugondnoknak, hogy konténerbe gyűjtötte a zsákokat. A Vertikál Zrt a kommunális hulladékszállítás napján a „hivatalos” szemeteszsákokba gyűjtött hulladékon felül elszállítja majd a többi össszegyűjtött hulladékot is.

Fontos megjegyezni, hogy a szétdobált, és most az önkéntes szemétszedés során összegyűjtött hulladék nagy részének nem a lerakóban lenne a helye, hiszen például az üdítőitalos és ásványvizes palackok eredetileg elhelyezhetőek lettek volna szelektív gyűjtőhelyeken is, vagy a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés alkalmával kihelyezhetőek lettek volna.

A Dunaalmásért Alapítvány fontosnak tartja, hogy programjaival a közösség épülését szolgálja, példát mutatva közösségünk és környezetünk jobbá tételével. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során komoly cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek. Különösen örültünk a szemétszedésre a szüleikkel együtt, családdal érkező gyerekek magas létszámának, illetve az osztályfőnökük jó példáját követő osztályközösségek részvételének.

Minden védőkesztyűt, szemeteszsákot és gyűjtőzsákot elhasználtunk, ami a rendelkezésünkre állt, és a fáradtságért cserébe kínált sajtospogácsa is mind elfogyott a délelőtt végére.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a résztvevőknek:

-       Gönczöl Gyuri bácsinak,

-       a Tóth-Kurucz családnak (János, Krisztina, Alexander és Adrián),

-       a Török családnak (Ferenc, Erika és Zsolna),

-      a Jankovics családnak (Eszter, Léna és Hanna),

-       a Lévai családnak (Ferenc, Hajnalka, Edit, Márton és Anasztázia)

-       a  Dupcsik – Séra családnak (Anita és Balázs)

-       a Vidovszky családnak (Ferenc, Eleonóra és Dalma)

-       a Máthé családnak (Réka, Lenka és Elza)

-       a Gölöncsér családnak (Zsuzsanna, Barbara és Zsanett)

-       a Horváth családnak (Csenge, Zente és Ágota)

-   Weimer Ferencné Évának és tanulóinak (3. osztály - Talabér Csenge, Tircs Janka, Bocsi Tamara és Baráth Barnabás)

-       Baráthné Maár Anettnek és diákjainak (7.osztály - Karasz Janka, Kurdi Zsófi, Darázsi Málna, Horváth Levente)

-      Antal - Kalmár Petrának, kisfiának, Antal Zalánnak és a 6. osztály diákjainak (Bocsi Ramóna, Kovács Rebeka, Dittmann Péter, Cseke Levente, Pócsmegyeri Petra, Tamás Dominika, Füredi Tamás ésTalabér Levente)

-      Kovács Biankának

-       Barsi Lászlóné Mártinak,

-       Árendás Zsuzsannának,

-       Lévai Péternek ,

hogy velünk voltak, kitartottak és segítettek, hogy Együtt tegyünk, Egymásért és a Közösségért!

Horváth Ágota

alapítványi titkár

Dunaalmás, 2018. október 30.