DUNAALMÁSÉRT ALAPÍTÁNY

TeSzedd 2019 Dunaalmáson

       TeSzedd logo datum nelkul

      A Dunaalmásért Alapítvány már többször is szervezett faluszépítő szemétszedést. Nagyon vártuk, hogy ismét meghirdessék a Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért kampányt és Mi is csatlakozhassunk ehhez a tömegeket megmozgató példaértékű kezdeményezéshez. Idén a Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódóan március 18. és 24.-e egy egész héten át lehetett csatlakozni szemétszedő csoportokhoz, vagy saját akciót hirdetni.
     Már hétközben is arról szóltak a híradások, hogy az idei kampány rekordot fog dönteni, a hétvégére érkezett jó idő, pedig még ezeket az előjelzéseket is segített megdönteni. Országszerte 3000 helyszínen 240.000 önkéntes végezte az ország tavaszi nagytakarítását.
      A Csokonai Általános Iskola diákjai hétközben az iskola környékén és a Duna-part egy részén szorgoskodtak és gyűjtöttek össze 27 zsák szemetet.
      Az alapítvány által regisztrált találkozási pontokra is számos jelentkezőt vártunk. Előzetesen kijelöltük a lehetséges területeket, ahol nagyobb mennyiségű elszórt szemét meglétéről már tudtunk így lelkes helyiekkel közreműködve 4 pontról kiindulva kezdhettük meg március 23.-án, szombaton reggel a szemétszedést.
     Reggel 9 órakor napsütésben, szépidőben 73 ismerős-ismeretlen a tájékoztatás és a jelenlétiívek aláírása után nekilátott, hogy megtöltse a 200 db kiszállított „Te szedd!” zsákot! 200 db 120 literes szemeteszsák az 24 m3 (köbméter) faluszerte szétszórt hulladékot jelent! Képzeljünk el 24 egymásra, vagy egymás mellé elhelyezett 1 m3-es vizes tartályt … legyen mondjuk 4 méter széles, 3 méter „mély” és 2 méter magas az építményünk… vagy képzeljük el azt, hogy az iskola egyik osztálytermét padlótól a plafonig megtöltjük szeméttel!

     Elképzelhetetlen, igaz!?


     Elképzelhetetlen és felfoghatatlan, hogy ma, a heti rendszeres szemétszállítás, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, az ingyenesen vagy kedvezményes díjért igénybe vehető hulladékudvarok, az évenkénti rendszeres lomtalanítás idejében még mindig vannak akik azt hiszik, hogy sokkal egyszerűbb a falu határában, vagy a község közepén egy elhagyatott részen a bokrok aljában, fák árnyékában megszabadulniuk a háztartásukban felhalmozódott hulladéktól!
     Szavakkal nem tudjuk kellően megköszönni azoknak a családoknak, embereknek, kicsiknek és nagyoknak, fiatalnak és öregnek, akik velünk tartottak ezen a szombaton, hogy Dunaalmás tisztább és szebb legyen, mire virágba borulnak azok a fák.
      Idén mire megnő a fű, már nem kell, hogy eltakarja az Izsán -árok mélyét, mert a patikától a Vöröskőalja utca legvégéig kitakarította 13 önkéntes, köztük az a tatabányai család, akik pont a mi helyszínünket választották, hogy részt vegyenek az akcióban. A Duna kevesebb szemetet visz magával, mert a Lovardától a hivatalig összeszedte a partmenti hulladékot az Öregmalom kapujában gyülekező csoport – iskolások, óvodások, tanáraik, szüleik és velük együtt nyugdíjasok is -. A Tó-melléki út végén, a buszfordulónál, a kőfaragó telep felé és onnan vissza a kerékpár út mentén Külteleki lakosok dolgoztak egész délelőtt, hogy megtisztítsák a területet az útról nem is látható mérhetetlen mennyiségű lomtól. A falu külterületi részén a Római útig a helyi „offroad”-osok gyűjtötték a szemetet. Vasárnap egy kis családnak köszönhetően a Füzi-hegyi úton az utolsó zsákok is megteltek.


      A megtöltött zsákokat Maros Géza traktorral és utánfutóval szállította kijelölt gyűjtési pontra. Vasárnap estére teljes lett a „kupac”, szemmel látható volt, hogy mennyivel lett szebb Dunaalmás!


      A Wikipédia szerint a ’divat’ egy adott kor vagy kultúra irányzata…amely a társas érintkezés szabályait befolyásolja. Divatként hivatkozhatunk egy felkapott szokásra is. Lehetne az új „divat” a környezettudatos gondolkodásmód, az olyan szemléletformáló tevékenységek támogatása, mely az egységből közösséget kovácsol, akár azzal is, hogy arra biztat Te Szedd! össze a mások által illegálisan elszórt szemetet!


MI szedtük! TE szedted! …
ŐK(!) pedig jobban tennék, ha nem dobálnák el …!


KÖSZÖNJÜK A RÉSZVÉTELT!


                                                                                                                    DUNAALMÁSÉRT ALAPÍTVÁNY

Nyomtatás E-mail

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés