DUNAALMÁSÉRT ALAPÍTÁNY

Foltos színkavalkád

forgo orsok indexForgó Orsók Foltvarró Egyesület 

kiállítása

 

   2019. okóber 4.-én, pénteken délután nyitotta meg Tóth Zsuzsanna klub vezető a tatabányai Forgó Orsók Foltvarró Egyesület dunaalmási kiállítását. A csoporttagok által a Ha én rózsa volnék kezdetű dal dallamára előadott Foltvarrók Himnuszát mosolyogva hallgatta a közönség, hiszen aki egy kicsit is ért hozzá, vagy tud valamit a foltvarrásról, az könnyen a dalban elmesélt történetbe képzelheti magát. 

Ha én kelme volnék, száz színben pompáznék
Minden foltvarrónak örömet okoznék
Akkor lennék boldog, hogy ha szétvágnának
S újra összevarrnak quiltnek vagy táskának.

Hogyha cérna volnék, nem gubancolódnék
Minden kicsi foltot szépen összevarrnék
S hogyha egy varratom mégis kibomolna
Spulnim szégyenében világgá gurulna.

Ha vasaló volnék, mindig meleg lennék
A vasalódeszkán ide-oda járnék
Minden kicsi ráncot szépen kivasalnék
s ha jön a villanyszámla csendben elpirulnék

Ha varrógép volnék, mindig készen állnék.
Éjjel nappal mindig csak quilteket varrnék
S ha egy alkatrészem mégis elromolna
Saját lábon mennék a Varrógépcentrumba.

De foltvarró vagyok, ízig vérig, érzem.
Így a nagyvilágot foltos szemmel nézem.
Örömet, bánatot, mindent mi elvásott,
Összevarrjuk ezt a széthullott világot.

    Miután Zsuzsanna néhány szóban mesélt a foltvarrás történetéről és az egyesület tagjainak  életében betöltött szerepéről, Vidovszky Ferenccel, az alapítvány kurátórával szívhez szóló üdvözléssel és apró "varrós" ajándékokkal köszöntük meg, hogy az alapítvány vendégeként Dunaalmásra hozták műveiket, a Csokonai Művelődési Házba.

    A nagyterem fehér falai szemkápráztató színes forgataggá változtak, amint a varróklub tagjai megérkeztek. Egyre- másra kerültek elő a "színesebbnél -nagyobb" takarók, díszek. Külön helyre kerültek az ünnepi, karácsonyi ihletésű darabok, mellettük terítők és számtalan táska, de még horgolt apróságok is kiállításra kerültek. Több olyan alkotás is van, mely teljesen kézzel varrott, varrógépet nem használtak a készítése során. 

     Az egyik legnagyobb kiállított darab egy Tatabánya város 60. születésnapja alkalmából készített hatalmas falikép, mely a mindennapokban a tatabányai városháza falát díszíti. A mű különlegessége, hogy az egyes foltvarrással díszített , kézzel hímzett blokkokat a klub tagjai külön-külön készítették el, hogy végül a tatabánya színeit (sötétzöld és fekete) visszatükröző várostérképpel együtt egy nagy egészet alkossanak. 

Tatabánya takaró

   A csoport másik büszkesége egy "forgó orsók" által körülvett 3D-s virágcsokorral díszített "kép" , mely a Magyar Foltvarró Céh születésnapi pályázatának egyik nyertes alkotása. A kép bekerült a céh fennállásának 30. évfordulójára kiadott emlékkönybe is, melybe a pályázatra érkező 30 legszebb alkotás kerülhetett be. Ugyanezen a pályázaton az egyéni kategória győztese is a Forgó Orsók egyik tagja, akinek "virágos kertje" , a 3D-s csokor mellett látható a kiállításon. 

Virágos kert

    Akik ellátogatnak a kiállításra egy csodás élmény részesei lehetnek , ezért arra bíztatunk Mindnekit, hogy ha már a "helyünkbe" érkezett,  tekintsék meg a gyűjteményt,  amíg lehetőségük van rá. 

Dunaalmás, 2019.10.05.

- Sajnos nem áll módunkban a művelődési ház folyamatos nyitvatartását biztosítani, de a 06-70-52-57-947-es telefonszámon történt előzetes egyeztetés, megbeszélés alapján lehetőség van a kiállítás megtekintésére, a kívánt időpontban. 
Köszönettel, Horváth Ágota 

Nyomtatás E-mail

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés